Непалски ръчни килими

Nepal
Държава в Хималаите. В Непал се връзват килими едва от 1959г., след бягството на Далай лама и придружаващите го тибетци. От 1966г., с подкрепата на ангажиран вносител на килими от Цюрих, тибетците в непал се насърчават да връзват килими по стара тибетска традиция (така наречения тибетски възел) и в традиционните тибетски десени и шарки. След като десените били напаснати на клиентското търсене, интересът към този вид килими внезапно нараснал многократно до непредвидимо пазарно значение. При тибетския възел връзването става като наниз около пръчка, след което пръчката се изтегля и горния край на нишката се отрязва за да се получи хафа. След това този възел прилича на персийския възел, като за разлика от него се изработва много по-бързо, но не позволява богатство
на шарките и така изработените килими са с много малко шарки и по-скоро в дюс.
Централно място за производството на непалски килими е столицата Катманду. В последните години успешно по същата технология се връзват килими и в индия.

Новозеландска вълна
Особено мека и лъскава вълна. Вълната от новозеландски овце е с особено висококачествена. Тя е мека, лека, лъскава и е с особено дълъг косъм. Тези свойства се определят от климата и равнините на нова Зеландия. В изкуството на ръчното връзване на килими тя се използва основно в индия, Пакистан и непал.

Тибетска вълна
Високопланинска вълна
Тибетската високопланинска вълна произхожда от планинския район на Хималаите
Овцете които живеят там трябва да са особено издръжливи и устойчиви на екстремните атмосферни условия. Поради това вълната им е с голямо съдържание на мас, с дълъг косъм и леко накъдрена. Преде се на ръка при това много трудно. често за боядисването на вълната за тибетски (непалски) килими се използват екологични синтетични бои, които способстват за равномерното боядисване на преждата и заедно с това за по-малко цветови отклонения – срещащи се при някои ориенталски килими.
Тибетската вълна принадлежи към най-здравите сортове вълна от които се изработват килими. Тъй като тази вълна е много устойчива, но не е лъскава, в повечето случаи се смесва с новозеландска
вълна или с коприна.